Дощова погода в Україні не дозволяє виробникам продовжити збирання овочів, зокрема й моркви. Це сприяє зростанню цін на продукцію, повідомляють аналітики EastFruit.
"Ця ситуація нетипова, оскільки у вересні, як правило, пропозиція української овочевої продукції на ринку досягає своїх максимальних значень, а ціни залишаються досить низькими", - йдеться в повідомленні.
Отже, відпускні ціни на моркву зростають уже другий тиждень поспіль. Так, на сьогодні коренеплід надходить у продаж по 17-22 грн/кг, що в середньому на 10% дорожче ніж тижнем раніше.
На думку експертів, висока вартість моркви пов'язана з істотним скороченням виробництва коренеплоду в Україні цього сезону. Як результат, більшість фермерів уже заявили про рішення закладати якісну продукцію на зберігання, через що пропозиція моркви на ринку дещо скоротилася.
При цьому вона вже коштує в середньому в 3,2 рази дорожче ніж у другій половині вересня 2021 року.
Раніше ми писали, що в Україні стрімко дорожчає сало. Минулого місяця кілограм коштував у середньому 209,81 грн, а у вересні ціна підскочила на 8,12 грн до 217,93 грн/кг. За рік вартість сала зросла на 26%.