В Україні впродовж березня спостерігалося підвищення роздрібних цін на свинину. Про це повідомляють аналітики Асоціації "Свинарі України".
За підсумками щомісячного моніторингу національних торгівельних мереж, середня ціна кілограму охолодженої свинини в березні становила 180,3 грн/кг, що на 2,1% чи 3,7 грн/кг вище за лютневий показник.
"Найпомітніше подорожчання торкнулося бюджетніших лопатки та тазостегнової частини, середня ціна яких у березні зросла на 7,5 грн/кг та 5,7 грн/кг проти лютневої позначки (+4,5% та 3,7%, відповідно). На 3,5% подорожчала корейка, ціна якої додала 6,8 грн/кг у середньому та повернулася до жовтневого рівня. Решта частин обмежилися приростом в межах 0,5-2%", - зазначають аналітики АСУ.
За їхніми словами, при цьому динаміка цін на ринку живця свиней та на полицях м'ясних прилавків цього місяця розсинхронізувалася.
"Ранній Великдень, мінімальні обсяги імпорту та істотне зниження цін у лютому сприяли оперативнішому відновленню цін на свиней забійних кондицій у березні. Тож уже в середині березня середньозважена ціна на свинину живою масою перетнула позначку 73 грн/кг, нижче якої не опускалася до кінця місяця та перебувала на відносно сталому рівні з коливанням в межах 1%. Ціни на охолоджені свинячі напівфабрикати навпаки не припинили висхідного руху, продовживши його і на початку квітня, проте вже за аналогічної зміни цін закупівлі", - розповіли в АСУ.
Аналітики додали, що на 2% у березні подорожчала й курятина - до 124,55 грн/кг.
"Двовідсоткове здороження свинини та курятини в мережах національних супермаркетів відповідає темпам приросту цін на продукти харчування та безалкогольні напої порівняно з лютим", - коментують в Асоціації.
Раніше ми писали, що в Україні перед Великоднем традиційно подорожчали продукти харчування. Крім тимчасового підвищення попиту, на ціни впливають інші фактори.