Охолоджена свинина на полицях національних торгових мереж України дешевшає другий місяць. Про це свідчать результати щомісячного моніторингу аналітичного відділу Асоціації "Свинарі України" (АСУ).
Як зазначають аналітики, у листопаді середня ціна кілограма охолоджених напівфабрикатів зі свинини знизилася на 1,6% чи 3,25 грн/кг, а середня позначка місяця склала 204,4 грн/кг, що на 2,13 грн/кг чи 1% дешевше, ніж у жовтні.
"Найсильніше в листопаді знизилася ціна охолодженого ошийку, який сезонно користується меншим попитом. Так, середня ціна цієї частини за підсумками місяця втратила 2,6% проти жовтневого рівня. Крім цього, на 2% подешевшали корейка та стегно. Саме ці частини забезпечили зниження середньої ціни свинини, адже окремі інші свинячі напівфабрикати навіть додали близько 1 грн/кг: ціни стейку, вирізки та грудинки додали 0,3%-0,5% порівняно з жовтневими", - пояснили в АСУ.
Експерти підкреслили, що зміна роздрібних цін лише частково відобразила коливання закупівельних.
"Середня ціна на свинину живою масою в листопаді втратила майже 5%, тоді споживачі відчули цю зміну лише частково", - зазначили в АСУ.
За словами аналітиків, основною причиною здешевлення свинини є сезонні коливання попиту, адже тиск із боку імпортної продукції чи посиленої конкуренції з іншими видами м'яса наразі не спостерігається.
Так, курятина та яловичина в листопаді навпаки подорожчали: середні ціни зросли на 1,7% та 1,4% відповідно проти попереднього місяця.
Раніше ми писали, що цієї зими ціни на продукти харчування в Україні змінюватимуться залежно від їхньої специфіки та особливостей.