В Україні подешевшала популярна крупа: як змінилися ціни на продукти

Гречані крупи лідирують у здешевленні продуктів харчування.
В Україні подешевшала популярна крупа: як змінилися ціни на продукти
Ілюстративне фото / depositphotos.com

В Україні в червні вартість гречаної крупи зменшилася порівняно з травнем на 7,2%, що є найсуттєвішим зниженням серед 33 найменувань продуктів харчування, помісячну динаміку цін на які відстежує Держстат. Про це повідомив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко.

Читайте також:

Порівняно з груднем 2022 року зниження становило 30,6% і поступається лише яйцям, ціни на які в червні знизилися на 31,7%.

Академік розповів, що також у червні відчутно зменшилися ціни на рис (-3,4%), олію соняшникову (‑2,4%), цибулю ріпчасту (-2,2%), сало (-1,4%), макаронні вироби з м'яких сортів пшениці (-1,3%). У межах 1% зменшилися порівняно з травнем споживчі ціни на борошно, сири м'які, крупи пшеничні, хліб пшеничний, крупи манні та рибу морожену.

Читайте також:

За словами Лупенка, загалом проти попереднього місяця споживчі ціни на продукти харчування зросли в червні найменше в поточному році - на 0,1 %. 

Однак найбільше подорожчали картопля (+21,7%), капуста білокачанна (+21,5%), яблука (+20,1%). Відчутно зросли ціни на моркву (+8,9%), буряк (+7,7%). Крім того, збільшилася вартість свинини (+3,7%) та яловичини (+2,1%). Проте зростання цін на продукцію плодоовочевої групи суттєво загальмувалося.

Читайте також:

"Якщо врахувати, що в липні збільшиться надходження на ринок продукції нового врожаю, можна очікувати зменшення споживчих цін на овочі, тоді як на перероблені продукти можливе подальше зростання цін під впливом подорожчання вартості пального та електроенергії", - підсумував науковець.

Раніше ми писали, що подорожчання електроенергії та палива з 1 липня, найімовірніше, призведе до нового сплеску споживчих цін в Україні.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK