Ціни на продукти знизилися: що подешевшало в Україні найбільше

Найвідчутніше у вересні зменшилися ціни на овочі.
Ціни на продукти знизилися: що подешевшало в Україні найбільше
Ілюстративне фото / EPA/UPG

В Україні у вересні 2023 року подешевшала ціла низка популярних продуктів, зокрема овочі. Про це повідомив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко.

Читайте також:

Так, у вересні найбільш відчутно зменшилися споживчі ціни на моркву - до 11,03 грн/кг, що на 37,3% менше, ніж у серпні. Майже на третину зменшилися ціни на буряк (-30%) і більш ніж на чверть - на цибулю ріпчасту (-28,7%). 

Водночас капуста білокачанна продемонструвала нижчу динаміку падіння цін - на 17,8%. Цибуля й морква подешевшали проти грудня 2002 року більш ніж удвічі - на 58% та 50,7% відповідно.

Читайте також:

За словами академіка, серед інших продуктів харчування найбільше подешевшали яблука (-29,2%) та картопля (-14,9%). У вересні також подешевшали крупи гречані (-9,2%) та пшеничні (-3,2%), рис (-1,8%), олія соняшникова (-1,5%), сметанна жирністю до 15% (-0,4%), молоко пастеризоване жирністю (-0,3%) та морожена риба (-0,3%).

Проте вартість деяких продуктів харчування, навпаки, збільшилася. Найбільше зростання цін у вересні відбулося по яйцях (+13,2%), філе курячому (+2,1%), маслу вершковому (+1,4%), ковбасах варених першого ґатунку (+1,3%), свинині та цукру (+1,2%), яловичині (+1,1%). Інші продукти подорожчали в межах 1%, зазначив Лупенко.

Читайте також:

"У жовтні зниження споживчих цін очікувано сповільниться, однак може продовжитись по окремих видах круп, овочах та фруктах. Можливим також є здешевлення олії соняшникової та цукру, сировина для виготовлення яких продовжує надходити на переробку", - підсумував експерт.

Раніше ми писали, що в Україні минулого тижня спостерігалося різке зниження цін у сегменті моркви. Однак зараз вартість цих коренеплодів знову почала стрімко зростати.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK