Виплати ВПО будуть призначатися по-іншому: що нового

Що змінилося для переселенців в Україні.
Виплати ВПО будуть призначатися по-іншому: що нового
Ілюстративне фото / Getty Images

Кабінет Міністрів України вніс зміни до низки урядових постанов щодо обліку внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та виплат їм державної допомоги. Про це повідомили на урядовому порталі

Читайте також:

Зокрема, переселенці, які деякий час проживали за кордоном, можуть звертатися за призначенням виплат через 15 робочих днів після повернення в Україну. Це стосується тих, хто оформлює виплати вперше.

У разі повторного переміщення внаслідок обов'язкової евакуації після 1 серпня 2023 року особи, які раніше отримували виплати, зможуть отримувати допомогу протягом ще 6 місяців. Але за умови їхнього включення до списків евакуйованих, які затверджуються обласними військовими адміністраціями. А в разі евакуації за допомогою волонтерів чи самостійно необхідно повідомити ОВА.

Читайте також:

ВПО отримуватимуть виплати 3 місяці після дати завершення бойових дій (можливих бойових дій) або тимчасової окупації в населених пунктах, з яких вони перемістилися. Раніше виплати припинялися на наступний місяць.

Непрацююча особа працездатного віку за відсутності поважних причин упродовж 3 місяців із дня призначення виплат ВПО повинна посприяти своїй зайнятості. Зокрема, шляхом працевлаштування, реєстрації як фізичної особи-підприємця, подання заяви для отримання гранту на бізнес/ваучера на навчання тощо. Або набути статусу безробітного, зареєструвавшись у центрі зайнятості.

Читайте також:

Також постанова врегульовує питання оформлення довідки про взяття на облік ВПО.

Відповідно до постанови уряду №332 виплати ВПО можуть призначатися на другий шестимісячний період без додаткового звернення певним категоріям ВПО. Однак це стосується лише тих ВПО, які вперше звернулися за виплатами після 1 серпня 2023 року.

Читайте також:

"Отже, виплати визначеним категоріям ВПО будуть продовжувати автоматично ще на пів року, починаючи з 1 лютого 2024 року, оскільки перший шестимісячний період закінчується для них 31 січня 2024 року", - йдеться в повідомленні.

Раніше ми писали, що з 1 жовтня в Україні збільшиться щомісячна грошова допомога вразливим верствам населення від гуманітарних організацій. Громадяни отримуватимуть 3600 грн замість 2220 грн.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK