Враховуючи нинішні ціни на продукти, накрити різдвяний стіл із 12 традиційними стравами - задоволення не з дешевих. У Національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки" (ІАЕ) підрахували, скільки українцям коштуватимуть ключові святкові страви.
"Враховуючи зростаючу динаміку цін на продукти харчування, вартість різдвяного столу 2023 року буде дещо вищою торішньої внаслідок проблем, пов'язаних із російською агресією. Однак у нинішньому році це зростання значно менше - у межах 8-10%, оскільки економіка адаптувалася до умов воєнного часу, а Збройні сили України не дозволяють агресору реалізувати його плани", - пояснив академік Юрій Лупенко.
Як повідомили в ІАЕ, різдвяне меню з 12 страв, традиційних для такого столу: кутя й узвар, смажена риба, вінегрет, вареники (з картоплею, з капустою, з вишнями), тушкована капуста, борщ пісний із квасолею, смажена картопля, овочі свіжі й солоні - обійдеться в розрахунку на середньостатистичну родину в 969,74 грн.
За розрахунками науковців, пшенична кутя (950 г продуктів традиційної рецептури) обійдеться в 103,71 грн. Традиційний узвар готується із сушених яблук, груш і чорносливу. Готові набори цих фруктів коштують у супермаркетах 66 грн (600 г на 2 л води).
Найдорожчою стравою цього року буде смажена риба (336,69 грн). Другою за вартістю стравою борщ пісний із квасолею. За 2,535 кг продуктів (на 2 л води) треба буде віддати 82,83 грн. При цьому салат "Вінегрет" (1,58 кг продуктів) коштуватиме 34,19 грн.
Вареники з картоплею (1,51 кг продуктів) коштуватимуть 26,17 грн. Вареники з капустою (1,481 кг продуктів) коштують 26,81 грн. Вартість вареників із вишнею становитиме 47,27 грн (за 810 г продуктів).
Тушкована капуста (2,229 г продуктів) обійдеться в 65,26 грн. Для того, щоб приготувати смажену картоплю, потрібно буде витратити 16,81 грн.
Окремо ставлять на стіл соління: квашена капуста - 50 грн за 500 г, огірки солоні бочкові - 28 грн за 400 г. Також на столі присутні й свіжі овочі: огірки (46 грн) і помідори (40 грн) по 500 г відповідно.
Раніше ми писали, що новорічне меню зі страв, традиційних для столу середньостатистичної сім'ї з 4-х осіб, обійдеться у 2879,15 грн, тобто на 8,4% дорожче, ніж торік.