Виплата лікарняних по вагітності та пологах: хто та яку допомогу може отримати

Які особливості та розміри виплат у зв'язку з вагітністю та пологами.
Виплата лікарняних по вагітності та пологах: хто та яку допомогу може отримати
Ілюстративне фото / Getty Images

В Україні працюючі жінки та жінки, які займаються підприємницькою діяльністю, при оформленні листка непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами отримують відповідну допомогу. Про це повідомили в Пенсійному фонді.

Читайте також:

Зазначається, що основою призначення допомоги є листок непрацездатності, сформований на підставі медичного висновку.

На оплату лікарняних по вагітності та пологах мають право жінки, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, зокрема які є резидентами "Дія Сіті", зокрема в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів або у фізичних осіб, жінки, які обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, жінки-підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

Читайте також:

Розмір допомоги

Допомога по вагітності та пологах надається в розмірі, який компенсує 100% середньої заробітної плати (доходу).

Розмір допомоги обчислюється з заробітної плати (доходу) за останнім місцем роботи (діяльності) шляхом ділення суми заробітку за останні 12 місяців, що передують місяцю настання страхового випадку, на кількість календарних днів. 

Читайте також:

Розмір виплат жінкам, які займаються підприємницькою діяльністю, залежить від факту сплати єдиного соціального внеску та розміру доходу, з якого сплачено страхові внески.

Сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць визначається в межах максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески, та не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку. 

Читайте також:

З 1 січня 2024 року максимальний розмір допомоги для жінок, що працюють, становить 106 500 грн на місяць (15 мінімальних заробітних плат), а мінімальний - 7100 грн на місяць.

Раніше ми писали, що з 10 листопада 2023 року вагітні жінки в Україні можуть самі обирати, коли йти в декретну відпустку: з 30 тижня вагітності або пізніше.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK