Ліквідовано міжнародну банду, яка викрадала автівки в країнах ЄС

До злочинної організації входили понад 50 громадян із різних країн: України, Франції, Іспанії, Польщі, Литви, РФ та інших держав.
Ліквідовано міжнародну банду, яка викрадала автівки в країнах ЄС
Викрито міжнародну банду, до складу якої входили українці / gp.gov.ua

Українські правоохоронці спільно з колегами з Франції, Національної поліції Іспанії та Польщі, а також Європолу та Євроюсту викрили учасників міжнародної злочинної організації, яка спеціалізувалася на заволодінні транспортних засобів лізингових компаній у країнах ЄС. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Читайте також:

"Для оперативного обміну інформацією між правоохоронцями були створені міжнародні оперативні та слідчі групи (OTF та JIT). А сама спецоперація отримала умовну назву Matador", - йдеться в повідомленні.

До злочинної організації входили понад 50 громадян із різних країн: України, Франції, Іспанії, Польщі, Литви, РФ та інших держав. Вона мала свою ієрархічну структуру, де учасникам кожної відокремленої групи відводилась окрема роль: вербувальників, перевізників, техніків, механіків та координаторів.

Читайте також:

Відповідно до розробленої шахрайської схеми учасники орендували або брали в лізинг елітні автомобілі на документи підставних осіб. Вербувальники підшуковували їх в Україні, надаючи перевагу малозабезпеченим або безробітним громадянам. Купували їм квитки, забезпечували логістику під час переїзду та проживання.

Після оформлення автомобілів за підробленими документами "перевізники" доставляли транспортні засоби з місць оренди, як правило біля аеропортів та вокзалів, до визначеної адреси. Надалі ще одна група представників злочинної організації транспортувала їх до пунктів переробки.

Читайте також:

Окремою гілкою угруповання були особи, відповідальні за технічне забезпечення, так звані " чорні механіки". До їхніх обов'язків входило вимкнення сигналів GPS та заміна номерів і номерних агрегатів. Після зміни ідентифікаційних номерів легалізували ці автівки та продавали до третіх країн як нові або на запчастини.

"Упродовж півтора року правоохоронці України та країн ЄС проводили спільні заходи з документування учасників міжнародної злочинної організації. Наразі задокументовано причетність членів злочинної організації до скоєння 36 епізодів незаконного заволодіння елітними авто на території низки країн: Іспанії, Франції, Швейцарії, Бельгії, Німеччини, Австрії, Португалії та Італії", - розповіли в Офісі.

Читайте також:

У травні 2024 року правоохоронці одночасно провели близько 70 обшуків за місцями проживання фігурантів, а також переробки та збуту викрадених транспортних засобів на території України, Франції, Іспанії, Польщі, Латвії та Німеччини.

Безпосередньо в Україні співробітники поліції провели понад 50 санкціонованих обшуків у осіб, які вербували громадян України для здійснення злочинів за кордоном та які виконували роль "перевізників". Затримано 13 осіб - лідерів та основних учасників міжнародної злочинної організації.

Читайте також:

Заходи з викриття та затримання проводилися одночасно на території Франції, Іспанії, Польщі, Німеччини, Латвії та України.

Раніше ми писали, що кількість автокрадіжок в Україні повертається до звичного рівня. У 2023 році зафіксовано майже стільки ж викрадень машин, як до початку повномасштабної війни.



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK