Українки можуть йти в декретну відпустку за новими правилами: що змінилося

В Україні затвердили нові правила виходу в декрет.
Українки можуть йти в декретну відпустку за новими правилами: що змінилося
Ілюстративне фото / Getty Images

З 10 листопада 2023 року вагітні жінки в Україні мають можливість самі обирати, коли йти в декретну відпустку: з 30 тижня вагітності або пізніше. Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров'я.

Читайте також:

Зазначається, що тривалість відпустки при цьому залишається незмінною. Стандартна її тривалість становить 126 календарних днів, але для жінок, у яких народилося кілька дітей або були ускладнені чи передчасні пологи, цей строк продовжується ще на 14 днів.

Що потрібно зробити вагітній жінці для оформлення декретної відпустки:

  1. Вагітна самостійно вирішує, коли вона хоче йти у відпустку: або з настанням 30-го тижня вагітності, або пізніше.
  2. Про своє рішення вона має повідомити лікаря, який веде її вагітність. Якщо жінка хоче початок відпустки відтермінувати, вона пише заяву, у якій зазначає бажану дату початку своєї відпустки.
  3. Якщо ж вагітна хоче почати відпустку з 30 тижня, жодних додаткових дій їй робити не потрібно, лікар сформує медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) категорії "Вагітність та пологи" під час огляду.
  4. У разі написання заяви лікар сформує МВТН у день, що зазначений у заяві жінки, без її фізичної присутності. 
  5. Якщо пологи відбулися раніше дати, зазначеної в заяві про перенесення початку відпустки, лікар, який приймав пологи, формує МВТН у категорії "Вагітність та пологи" від дати пологів. 
  6. У будь-якому разі після формування МВТН вагітна отримає смс-повідомлення від ЕСОЗ.
  7. Після формування та підписання лікарем медичний висновок автоматично потрапляє в електронний реєстр листків непрацездатності, де на підставі даних із реєстру застрахованих осіб буде сформовано електронний лікарняний. 
  8. У разі реєстрації в особистому кабінеті застрахованої особи на порталі Пенсійного фонду України жінка отримає смс-повідомлення ще й від ПФУ з номером електронного лікарняного. 
  9. Інформація про електронний лікарняний відразу стає доступною в кабінеті роботодавця на порталі ПФУ. Додатково жінка може повідомити роботодавця про лікарняний.

Читайте також:

Водночас перенесення початку декретної відпустки ніяким чином не впливає на розмір допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами.

Раніше ми писали, чи можливе звільнення працівників передпенсійного віку у зв'язку зі скороченням штату чи чисельності працівників.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK