Українці можуть повідомити про корупцію та заробити: НАЗК запустило спеціальний портал

Українці можуть заробити на корупціонерах.
Українці можуть повідомити про корупцію та заробити: НАЗК запустило спеціальний портал
Ілюстративне фото / depositphotos.com

З 6 вересня 2023 року Національне агентство з питань запобігання корупції запускає Єдиний портал повідомлень викривачів, на якому громадяни можуть повідомляти про факти корупції, котрі їм вдалося зафіксувати. Про це розповіла пресслужба НАЗК.

Читайте також:

Зазначається, що Портал - це один з інструментів реалізації антикорупційної політики.

"Єдиний портал повідомлень викривачів - це внутрішній канал повідомлення, який економить бюджет всіх інституцій та організацій на розробку власного окремого механізму. Ефективне функціонування Порталу є частиною вимог для початку перемовин про вступ України до Євросоюзу", - прокоментував голова НАЗК Олександр Новіков.

Читайте також:

Спеціальний ресурс забезпечує анонімне надсилання повідомлень працівниками організацій про корупцію в їхніх структурах. Інформація викривачів буде оперативно надсилатися її керівникам або уповноваженим підрозділам (особам) з питань запобігання та виявлення корупції, а також до спеціально уповноваженого суб'єкта у сфері протидії корупції (НАЗК, НАБУ, Нацполіції, органів прокуратури).

"НАЗК за підтримки донорів створило зручний уніфікований інструмент, до якого впродовж 180 робочих днів із дня запуску Порталу буде підключено понад 92 тисячі організацій", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Портал забезпечує цілодобовий відкритий доступ для подання повідомлень (зокрема анонімних) через внутрішні канали повідомлення про можливі факти корупційних або пов'язаних із корупцією правопорушень. 

Який алгоритм отримання винагороди 10%

Як пояснили в НАЗК, першою умовою для отримання винагороди є статус викривача у кримінальному провадженні. Розмір винагороди становить 10% від грошового розміру предмета корупційного кримінального правопорушення, або від завданого державі збитку. Проте винагорода не може бути більшою за 3000 мінімальних заробітних плат, встановлених на час вчинення такого правопорушення. 

Читайте також:

Винагорода виплачується за результатами судового розгляду після ухвалення судом обвинувального вироку, що набрав законної сили, коштом держбюджету органами державного казначейства.

Раніше ми писали, що 4 вересня НАЗК відкрило доступ до Реєстру осіб, які вчинили корупційні та пов'язані з корупцією правопорушення.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK