У квартирі ніхто не проживає, а борги за світло з'являються: що робити українцям

Як не накопичити борги за електроенергію.
У квартирі ніхто не проживає, а борги за світло з'являються: що робити українцям
Ілюстративне фото / depositphotos.com

З початком війни багато українців виїхали за кордон або змінили місце проживання в межах країни. Що варто зробити громадянам, якщо вони не проживають у квартирі, щоб не назбирати боргів за світло, розповіли експерти YASNO.

Читайте також:

У деяких оселях українців, які виїхали, наразі мешкають інші люди. Вони продовжують передавати показання електролічильника та отримувати рахунки за фактично спожиту електроенергію. Проте є й такі клієнти, у квартирах яких ніхто не живе і відповідно показання ніхто не передає.

Як пояснили експерти, у такому разі оператор системи розподілу, не отримавши дані лічильника, здійснює розрахунок обсягів споживання електроенергії на основі показників середньодобового споживання й передає ці обсяги постачальнику. Постачальник до отриманих обсягів застосовує тариф і виставляє рахунок.

Читайте також:

"Власник житла його не сплачує, адже вважає це помилкою, і таким чином починають формуватися борги", - йдеться в повідомленні.

Щоб не накопичувати борги за світло, власникам житла, які не проживають у своїй квартирі, потрібно передавати орієнтовні показання щомісяця.

Читайте також:

Наприклад, якщо у квартирі залишився працюючим холодильник або інша техніка, то достатньо буде щомісяця до останніх зафіксованих показань додавати 2-5 кВт-год і відповідно сплачувати за них. А по поверненні в Україну буде достатньо сфотографувати дані лічильника або запросити контролера ОСР, щоб провести звірку.

"У такому випадку борги не будуть формуватися і не будуть надходити повідомлення про заборгованість", - пояснили експерти.

Навіть якщо у квартирі відключені всі електроприлади, рекомендується щомісяця передавати останні зафіксовані клієнтом показання.  

Читайте також:

Передавати показання необхідно за дві дні до кінця місяця та протягом трьох днів наступного. 

Раніше ми писали, що воєнний стан не звільняє українців від оплати житлово-комунальних послуг. Однак деякі громадяни можуть не платити за комуналку під час війни.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK