Комуналка під час війни: чи потрібно платити за послуги, якщо житло зруйновано

Чи потрібно платити за комуналку в зруйнованих будинках.
Комуналка під час війни: чи потрібно платити за послуги, якщо житло зруйновано
Чи потрібно платити за комуналку в зруйнованих будинках / Getty Images

Унаслідок повномасштабної війни в Україні значний відсоток житлового фонду зазнав таких пошкоджень та руйнувань, що проживання в ньому стало неможливим. Чи потрібно платити за комунальні послуги в будинку, який пошкоджений або зруйнований, а самі послуги не надаються, розповіли фахівці "Юридичного порадника для ВПО".

Читайте також:

Законом "Про житлово-комунальні послуги" визначено, що споживач має право на:

  • неоплату комунальних послуг у разі їхнього невикористання (за відсутності приладів обліку) за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні споживача та інших осіб понад 30 календарних днів за умови документального підтвердження;
  • зменшення розміру плати за житлово-комунальні послуги у разі їхнього ненадання, надання не в повному обсязі або зниження їхньої якості.

Читайте також:

Якщо житло споживача зруйновано внаслідок ведення воєнних (бойових) дій і відповідно комунальні послуги (послуги з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами) та послуга з управління багатоквартирними будинками з цих причин споживачеві не надаються (не надавалися), плата за ці послуги не нараховується.

Споживач, житло якого стало непридатним для проживання або знищеним, повинен звернутися до постачальників комунальних послуг із письмовою заявою та повідомити про руйнування й припинення споживання комунальних послуг.

Читайте також:

Рекомендується додати документ, що підтверджує руйнування (акт опису пошкоджень/знищення нерухомого майна, довідка про участь підрозділів ДСНС у ліквідації надзвичайної ситуації, інформаційне повідомлення про нерухоме майно, пошкоджене або знищене внаслідок вторгнення РФ тощо).

Раніше ми писали, що воєнний стан не звільняє українців від оплати житлово-комунальних послуг. Однак деякі громадяни можуть не платити за комуналку під час війни.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK