Ідентифікація пенсіонерів: чи можуть заблокувати рахунок, якщо не пройти перевірку

Чи заблокують пенсійний рахунок, якщо не пройти ідентифікацію.
Ідентифікація пенсіонерів: чи можуть заблокувати рахунок, якщо не пройти перевірку
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Пенсіонери-переселенці "першої хвилі", тобто ті, які перемістилися до 24 лютого 2022 року, повинні кожні 6 місяців проходити ідентифікацію для продовження виплати пенсії. Фахівці "Юридичного порадника для ВПО" пояснили, чи справді громадянам, які не пройдуть перевірку, можуть заблокувати рахунки.

Читайте також:

Як повідомляє Міністерство соціальної політики, інформація про блокування банківських карток таких пенсіонерів через відсутність руху коштів на них не відповідає дійсності, оскільки:

  • у нормативних актах, які регулюють сферу соціального забезпечення, немає жодної норми, яка б передбачала таке блокування;
  • Мінсоцполітики не має ані повноважень, ані технічної можливості впливати на діяльність банків щодо блокування банківських карток.

Читайте також:

"Блокування рахунків, на яких тривалий час відсутній рух коштів, здійснюється банками на підставі їхніх внутрішніх правил. Однак це не сфера впливу держави", - йдеться в повідомленні.

Якщо пенсіонер із числа внутрішньо переміщених осіб, який став на облік як ВПО до 24.02.2022, не користується своєю банківською карткою протягом тривалого періоду (не менше 6 місяців) і по такій картці немає руху коштів, пенсія такій особі продовжує нараховуватися, але до моменту з'ясування обставин не перераховується на її картковий рахунок.

Що відбувається з пенсією, якщо рахунок заблокований банком

Читайте також:

Як пояснили фахівці, доти, доки пенсіонер не підтвердить свою особу, тобто не пройде ідентифікацію, пенсія й далі нараховується Пенсійним фондом, але не перераховується на картку. Як тільки людина виходить на зв'язок і підтверджує свою особу, нараховані виплати перераховуються такому пенсіонеру на його рахунок.

Раніше ми писали, що українським пенсіонерам, які набули статусу внутрішньо переміщеної особи до 24 лютого 2022 року й отримують пенсію в АТ "Ощадбанк", необхідно пройти фізичну ідентифікацію. Зробити це можна як віддалено, так й особисто. Тільки потрібно встигнути до 31 березня 2024 року.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK