В Україні зростуть штрафи для роботодавців: як зміняться суми з 1 квітня

Українських роботодавців штрафуватимуть по-новому.
В Україні зростуть штрафи для роботодавців: як зміняться суми з 1 квітня
Ілюстративне фото / depositphotos.com

З 1 квітня 2024 року в Україні мінімальна заробітна плата зросте з 7100 до 8000 грн. У зв'язку з цим збільшаться штрафи за порушення трудового законодавства, йдеться на порталі "Дія.Бізнес".

Читайте також:

Юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі вчинення порушень законодавства про працю. Для розрахунку суми штрафу застосовується розмір мінімальної зарплати, встановлений на момент виявлення порушення. З 1 квітня штраф розраховуватиметься від 8000 грн.

Штраф у 16-кратному розмірі мінімальної зарплати (128 000 грн) сплачується за недопущення до проведення перевірки з питань виявлення вищезазначених порушень або створення перешкод у її проведенні.

Читайте також:

Штраф у 10-кратному розмірі мінімальної зарплати (80 000 грн) за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення, сплачується за:

  • фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту);
  • оформлення працівника на неповний робочий час або за трудовим договором із нефіксованим робочим часом у разі фактичного виконання роботи протягом усього робочого часу;
  • виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ та податків.

Читайте також:

При цьому до юридичних осіб та ФОП, які є платниками єдиного податку першої-третьої груп, застосовується попередження.

Штраф у 3-кратному розмірі мінімальної зарплати (24 000 грн) сплачується за:

  • порушення встановлених строків виплати зарплати, інших виплат більш як за один місяць;
  • виплата їх не в повному обсязі;
  • недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю;
  • створення перешкод у її проведенні.

Читайте також:

Також штраф у розмірі 24 000 грн застосовується за перевищення встановленої допустимої кількості трудових договорів із нефіксованим робочим часом або ведення недостовірного обліку робочого часу працівника, який працює за трудовим договором із нефіксованим робочим часом, стосовно фактично виконуваної ним роботи.

Штраф у 2-кратному розмірі мінімальної зарплати (16 000 грн) за кожного працівника, щодо якого недотримано мінімальні державні гарантії в оплаті праці.

Читайте також:

За порушення інших вимог трудового законодавства застосовується штраф у розмірі мінімальної зарплати (8000 грн). За вчинення повторного порушення протягом року - 2-кратний розмір мінімальної зарплати (16 000 грн).

Раніше ми писали, що на ринку праці України виник дефіцит кадрів. Критично не вистачає швачок, електромонтерів, слюсарів-сантехніків та токарів.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK