Продукти для ЗСУ будуть закуповуватися за новими правилами: що змінилося

Міністерство оборони розробило механізм, який дозволить меншим компаніям брати участь у закупівлях.
Продукти для ЗСУ будуть закуповуватися за новими правилами: що змінилося
Ілюстративне фото / facebook.com/NGUmainpage

1 листопада Міністерство оборони оголосило про початок торгів на закупівлю їжі для Збройних сил України, які проходитимуть за новими тимчасовими правилами. Про це на брифінгу в Military Media Centre розповів заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.

Читайте також:

Міністерство оголосило торги не на пів року, а на три місяці: із січня до березня 2024 року включно. Протягом цього періоду переможці тендерів будуть забезпечувати ЗСУ їжею.

За словами заступника міністра, Міністерство оборони розробило механізм, який дозволить меншим компаніям брати участь у закупівлях. Він полягає в тому, що великі лоти розділені на менші, і тепер на торги виставлені не 22 пропозиції, а 30, що створить рівні умови для учасників закупівель.

Читайте також:

"Згідно з правилами кожен учасник торгів приходить на них із каталогом, у якому 409 найменувань продуктів для ЗСУ. Відтепер на кожен продукт встановлено верхню і нижню граничну ціну. Цей запобіжник ввели після того, як команда міністерства разом із представниками громадськості та антикорупційною радою проаналізувала корупційні ризики попередніх угод", - повідомив Кліменков.

У Міноборони пояснили, що відсутність цих меж раніше дозволяла учасникам торгів маніпулювати цінами на їжу. Деякі постачальники ставили високу ціну в каталозі на продукти, які військові частини замовляли часто. А на товари, які замовляли рідко, ставили дуже низьку ціну. Унаслідок середня ціна товарів на каталог була штучно заниженою.

Читайте також:

"Зміни в правилах закупівель їжі - це тимчасовий захід, який дозволяє вже зараз суттєво знизити корупційні ризики, ще до того, як на повну запрацює Державний оператор тилу", - додав заступник міністра.

Раніше ми писали, що Державна митна служба України у взаємодії з Міністерством оборони виявила понад 3 тис. випадків неотримання гуманітарної допомоги військовими частинами.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK