Обіцяли вивезти з Бахмута: правоохоронці ліквідували схему виманювання грошей з українців

За різні суми ділки "гарантували" місцевим жителям вивезти їх до безпечніших регіонів України.
Обіцяли вивезти з Бахмута: правоохоронці ліквідували схему виманювання грошей з українців
Правоохоронці ліквідували шахрайську схему виманювання грошей із мирних жителів / ssu.gov.ua

Кіберфахівці Служби безпеки спільно з правоохоронними органами Польщі нейтралізували транснаціональне злочинне угруповання шахраїв. Зловмисники видурювали гроші з мешканців фронтових регіонів України, які планували виїхати з зони бойових дій, зокрема з Бахмута й Вугледара. Про це повідомили в СБУ.

Читайте також:

Зазначається, що за різні суми ділки "гарантували" місцевим жителям вивезти їх у безпечніші регіони України. Середня вартість таких "послуг" становила 30 тис. грн.

Здебільшого шахраї "роздавали" свої обіцянки інвалідам та батькам малолітніх дітей. Для цього використовували групи в соцмережах та популярних месенджерах.

"У своїх клієнтів брали "передоплату" у розмірі 50% від заявленої суми. Гроші отримували на банківські картки, оформлені на підставних осіб. Після отримання коштів ділки припиняли спілкування з потерпілими і більше не виходили на зв'язок. Так шахраї видурили в людей понад 1,5 млн грн", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

У СБУ додали, що ще однією "цільовою аудиторією" шахраїв були чоловіки призовного віку. За "окрему плату" зловмисники обіцяли військовозобов'язаним виготовити фальшиві документи для виїзду за кордон.

Унаслідок спецоперації в різних регіонах України  затримано одного з організаторів угруповання. Ним виявився мешканець Житомирщини, який безпосередньо контактував із клієнтами та пропонував їм "умови" для евакуації.

За даними слідства, ще двоє українських громадян, організаторів злочинної групи, наразі перебувають в одній із країн Євросоюзу. Співробітники СБУ спільно з європейськими партнерами проводять комплексні заходи щодо затримання обох зловмисників та їхньої екстрадиції в Україну.

Читайте також:

Під час обшуків за адресами проживання фігурантів у декількох областях України виявлено мобільні телефони з доказами незаконної діяльності, а також 10 банківських карток, на які зловмисники отримували гроші від потерпілих.

Наразі одному зі зловмисників, мешканцю Житомирщини, повідомили про підозру за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу ˗ тримання під вартою. Розслідування триває.

Раніше ми писали, що в Рівненській області ліквідували шахрайську схему виманювання грошей у родичів зниклих безвісти українських військових.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK