В Україні планують декриміналізувати дрібні крадіжки: як можуть карати

В Україні за дрібні крадіжки тюремні строки можуть замінити на штрафи.
В Україні планують декриміналізувати дрібні крадіжки: як можуть карати
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт №11068 про декриміналізацію крадіжок вартістю до 4552 грн. Відповідний документ 22 травня підтримали 265 парламентарів. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Читайте також:

Йдеться про проєкт закону "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за дрібне викрадення чужого майна".

Як йдеться в пояснювальній записці, вчинення крадіжки в умовах воєнного стану одразу кваліфікується за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу України, за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років.

Читайте також:

З 1 січня 2024 року викрадення чужого майна є кримінально караним діянням, якщо його вартість становить більше 302,8 грн.

Автори законопроєкту наводять дані судових рішень, коли засуджували за крадіжку пляшки віскі чи кілька плиток шоколаду.

Читайте також:

"При призначенні покарання за крадіжку, вчинену в умовах воєнного стану, відбувається порушення принципу домірності, коли однакова відповідальність настає за злочини, що очевидно є більш тяжкими... Така ситуація потребує врегулювання, на нашу думку, шляхом підняття розміру суми, яка розмежовує адміністративну та кримінальну відповідальності за крадіжку", - зазначають ініціатори проєкту закону.

Таким чином у запропонованій редакції викрадення чужого майна стане кримінально караним діянням, якщо його вартість становитиме більше трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що у 2024 році становитиме 4542 грн.

Читайте також:

Водночас пропонується суттєво підвищити адміністративні покарання за дрібні крадіжки - до 5100 грн, за повторний крадіжку протягом року - до 8500 грн.

Раніше ми писали, що 22 травня Верховна Рада України в повторному другому читанні провалила законопроєкт №10195 про адміністративну відповідальність за порушення громадянами комендантської години. За проголосували лише 190 парламентаріїв.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK